
Unul dintre cele mai utilizate sisteme de incalzire, atat pentru piscinele publice, cat si pentru cele rezidentiale, este pompa de caldura aer – apa. Pompele de caldura sunt echipamente performante care permit utilizarea piscinei si in afara sezonului estival, intr-un mod ieftin si eficient.
Aceste sisteme performante pot fi clasice, utilizate doar pentru incalzirea apei din piscina, sau reversibile, folosite pentru racirea apei din piscina.
Unul dintre cele mai utilizate sisteme de incalzire, atat pentru piscinele publice, cat si pentru cele rezidentiale, este pompa de caldura aer – apa.
Pompele de caldura sunt echipamente performante care permit utilizarea piscinei si in afara sezonului estival, intr-un mod ieftin si eficient.
Aceste sisteme performante pot fi clasice, utilizate doar pentru incalzirea apei din piscina, sau reversibile, folosite pentru racirea apei din piscina.
Pompele de caldura pentru piscina – ce sunt
Pompele de caldura pentru piscina sunt sisteme care asigura apa calda, la temperatura dorita, indiferent de vreme.
Aceste dispozitive folosesc acelasi principiu ca si frigiderele, aparatele de aer conditionat sau alte dispozitive care depind de principiul de compresie si expansiune a unor gaze speciale.
Pompele de caldura pentru piscine sunt folosite, de regula, in perioada aprilie – octombrie, insa exista si pompe care pot fi utilizate cu succes la temperaturi mai scazute (martie – noiembrie).
Principiul de functionare al pompelor de caldura pentru piscine
Usor de instalat, utilizat si intretinut, si silentioase in functionare, pompele de caldura reprezinta o optiune eficienta de incalzire a piscinei. Ele nu sunt influentate de soare pentru a asigura nivelul de energie necesar, ci doar de temperatura din exterior.
Atunci cand ne gandim la o pompa de caldura, ne gandim la un sistem care are o parte rece si o parte calda, asemenea unui frigider.
Astfel spus, putem compara pompele de caldura pentru piscine cu frigiderele. Asa cum frigiderele extrag caldura din interiorul lor si o elibereaza in spate, pompele de caldura extrag caldura din aer si o introduc in apa.
Ele absorb energia sub forma de caldura si umiditate din aerul exterior si o transforma intr-o forma de caldura transferabila in apa din piscina.
In timpul perioadelor cu temperaturi care depasesc 10 grade Celsius, pompele de caldura genereaza pana la 7kW de caldura pentru 1 kW de energie. Totodata, exista pompe speciale care pot fi utilizate si la temperaturi mai scazute fata de valoarea mentionata.
In lunile de iarna, cu temperaturi mai mici de 10 grade Celsius, aceste sisteme de incalzire a piscinelor pot fi suplimentate de un schimbator de caldura, ideal in special pentru piscinele utilizate mai rar.
In cat timp incalzesc apa din piscina?
Pompele de caldura ating cea mai mare eficienta la temperaturi ale aerului de 10 – 25 grade Celsius.
In majoritatea cazurilor, o pompa normala aduce apa piscinei la aproximativ 11 grade Celsius in 4 – 5 zile, temperatura apei crescand cu aproximativ 2 grade Celsius pe zi.
Solutie economica de incalzire
In ciuda pretului mare de achizitie, pompele de caldura se amortizeaza repede, pe o perioada de 1 – 3 ani, in functie de temperaturile medii anuale, marimea piscinei, amplasarea sa geografica, etc.
Pompele de caldura utilizeaza putina energie electrica, astfel ca puterea termica emisa asupra apei din piscina poate fi de cinci ori mai mare decat puterea electrica consumata (eficienta 500%). Niciun incalzitor electric standard pentru piscine nu poate depasi eficienta de 100%.
Pompele de caldura reprezinta unul din cele mai economice si folosite echipamente de incalzire, caldura folosita pentru incalzirea apei din piscina fiind obtinuta in proportie de 80% din aer si doar 20% din consumul electric.
Avantajele pompelor de caldura pentru piscine
- Prelungesc perioada de folosire a piscinei
- Ideale pentru incalzirea bazinelor de dimensiuni mari
- Usor de instalat, silentioase in functionare si foarte eficiente;
- Nu mai sunt necesare sisteme de incalzit pe gaz, electric sau motorina;
- Generare continua: nu depind de conditiile meteo si lumina solara;
- Solutie economica de incalzire, consumand cu pana la de 5 ori mai putina energie decat produc;
- Ajuta la protejarea mediului inconjurator;
- Realizate din materiale rezistente la coroziune;
- Dotate cu functii de incalzire sau racire constanta;
- Operare usoara, fiind complet automatizate.